Curriculum
In het eerste en het derde jaar lopen de aios stage in de huisartspraktijk. In het tweede jaar zijn er in principe drie stageperioden: de Chronische Zorg, de GGZ en de Ziekenhuisstage. Eén dag in de week volgen de aios onderwijs op het instituut, de terugkomdag.

Eind mei 2018 heeft Huisartsopleiding Utrecht haar vernieuwde curriculum gepresenteerd. Dit nieuwe curriculum is conform het Landelijke Opleidingsplan Huisartsgeneeskunde. Het Landelijke Opleidingsplan vervangt het Raamcurriculum (2005) en geldt voor aios die nà 1 januari 2017 met de opleiding gestart zijn. Meest opvallend aan het nieuwe curriculum is het accent op leren in de praktijk. Meer dan voorheen ligt hier de nadruk op. Er is daarom ook een curriculum voor in de praktijk ontwikkeld: een richtinggevend overzicht van mogelijk te behandelen onderwerpen per periode. Het cursorisch en praktijkonderwijs zijn zo beter op elkaar afgestemd. Daarnaast is er meer ruimte voor aios om hun eigen opleiding vorm te geven. Vooral in het derde jaar van de opleiding is er een ruimer aanbod keuzeprogramma’s. In het Opleidingsplan Huisartsopleiding Utrecht vindt u een toelichting op het nieuwe curriculum, onze visie op opleiden en de wijze waarop wij invulling geven aan het Landelijk Opleidingsplan.
Het Raamcurriculum 2005 blijft van kracht voor aios huisartsgeneeskunde die vóór 1 januari 2017 in opleiding zijn.
De actuele boekenlijst is te vinden op de pagina aangenomen en nu.
Hieronder volgt een globaal overzicht van het onderwijs in de verschillende jaren.
Eerste jaar
Het eerste jaar start met een introductieperiode van twee weken. Daarna start het reguliere onderwijs en werken en leren in de praktijk.Het onderwijs in het eerste jaar is het meest gestructureerd volgens een vast schema. Tijdens de terugkomdagen wordt met name in het begin van het jaar een rooster gevolgd waarbij het accent ligt op medische kennis en vaardigheid en consultvoering. In het eerste opleidingsjaar volg je de landelijke 'STARtclass I' ter voorbereiding op het werk op de huisartsenpost en spoedeisende zaken in de huisartspraktijk.
Tweede jaar
Het standaardprogramma voor het tweede jaar is:
- zes maanden ziekenhuisstage (en cursus 'STARtclass II')
- drie maanden GGZ-stage in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg
- drie maanden chronische zorgstage in een verpleeghuis.
Afhankelijk van eerdere werkervaring is het mogelijk dat aios vrijstellingen krijgen voor delen van het tweede jaar. Ook tijdens het tweede jaar komen de aios één dag per week op het instituut voor onderwijs. De onderwerpen zijn gerelateerd aan de instelling waar de aios op dat moment stage loopt.
Derde jaar
In het derde jaar combineert de aios weer de huisartspraktijk met één terugkomdag op het instituut. De tweedaagse landelijke cursus 'Preventieve Zorg' maakt deel uit van het onderwijsprogramma van het derde opleidingsjaar. Het onderwijs in het derde jaar is verdiepend en in toenemende mate gericht op differentiatie. Op dit moment bestaan er al differentiatiemodules voor aios die daarvoor in aanmerking komen.
Jaaroverstijgend onderwijs
Het LHK-symposium (voor én door aios) vindt tweemaal per jaar plaats, in de middag nà de Landelijke Huisartsgeneeskundige Kennistoets(LHK). Alle aios zijn verplicht dit symposium bij te wonen en de organisatie ligt in handen van aios. Op het programma komen onderwerpen aan de orde die niet worden aangeboden in het reguliere curriculum en de Summerschool. Onderwerpen die eerder op het programma stonden zijn: 'Let the beat control your body'- cardiologie vanuit verschillende invalshoeken belicht. 'Het houdt niet op...'- huiselijk geweld, niet-natuurlijke dood en kindermishandeling. Aios die zijn geïnteresseerd om het symposium mede te organiseren, kunnen dat van te voren aangeven. Binnenkort is er meer informatie Elo te vinden.
Tijdens de zomermaanden wordt de Summerschool georganiseerd. Twee dagen met een keuze uit verschillende workshops, gegeven door experts.
Zes maal per jaar vindt een patiëntenbespreking, 'De acute patiënt' plaats. Huisartsopleiding Utrecht wil het klinisch redeneren bevorderen door het organiseren van een gestructureerde patiëntenbespreking van acute patiënten die door de aios zijn gezien op de huisartsenpost of in de eigen praktijk.